Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Poľska: 10 NAJzaujímavejších miest, ktoré by ste mali navštíviť

Poľsko je báječná krajina a má rozhodne čo ponúknuť. Zakúsilo slávu aj krutosť a bezprávie, a možno práve vďaka tomu má každé poľské mesto čo rozprávať. Toto sú tie najzaujímavejšie mestá, ktoré vás chytia za srdce a už nepustia.
Objavte to NAJ z Poľska: 10 NAJzaujímavejších miest, ktoré by ste mali navštíviť

Poľsko je stále jednou z prehliadaných destinácií, hoci turistom môže ponúknuť piesočné pláže, nádherné hory, nedotknutú prírodu a krásne historické metropoly. Rozmanité, farebné a plné neobyčajných príbehov – také sú poľské mestá. Týchto 10 patrí k tým najzaujímavejším.

Varšava

Hlavné a tiež najväčšie mesto Poľska je považované za jedno z najbezpečnejších európskych miest a v roku 2023 bola Varšava viac ako 142 tisíc cestovateľmi zvolená za najlepšiu európsku destináciu.

Varšava to nemala jednoduché, ku koncu druhej svetovej vojny bola takmer zrovnaná so zemou, mnoho historických domov tu teda neuvidíte. Aj napriek tomu mesto na Visle rozpráva jedinečný príbeh.

Čo navštíviť vo Varšave?

  • Kráľovský hrad: Budova z 15. storočia predtým slúžila ako sídlo kniežat a kráľov, neskôr sa stala centrom vedy. Počas vojny bol hrad zničený, ale potom prešiel vydarenou rekonštrukciou. Môžete si tu prezrieť nielen veľkolepé miestnosti, kráľovský trón, ale aj originálne obrazy od Rembrandta.
  • Palác kultúry a vedy: Kontroverzná výšková budova – sovietsky dar Poľsku – bola vybudovaná v duchu socialistického realizmu. Ide o najvyššiu stavbu Poľska a je jednou z najvyšších stavieb v Európe.
  • Staré mesto: Napriek tomu, že počas vojny takmer zmizlo z povrchu zemského, sa ho podarilo zrekonštruovať a stalo sa pamiatkou na zozname UNESCO.
  • Wilanowský palác: Letné sídlo poľských panovníkov sa nachádza na južnom okraji Varšavy. Pýši sa najkrajšími záhradami v Poľsku a hovorí sa mu „poľské Versailles“.
  • Múzeum dejín poľských Židov: Expozícia múzea sa nesústredí iba na druhú svetovú vojnu, ale aj na príbehy poľských Židov, ktorí sa podieľali na tvorbe poľskej kultúry, ekonomiky i vedy.
  • Múzeum Varšavského povstania: Múzeum pripomína udalosti najväčšej odbojovej akcie druhej svetovej vojny, ktorá po 63 dňoch skončila skazou Varšavy. Vďaka moderným audiovizuálnym technológiám budete môcť spoznať túto časť histórie zaujímavou a zábavnou formou.
  • Praga: Varšavská štvrť nebola na rozdiel od centra mesta zdemolovaná, a tak sa v nej zachovala aspoň nejaká predvojnová architektúra. Túto historickú štvrť využil napríklad režisér Roman Polański pri nakrúcaní ikonického filmu Pianista.

Krakov

Bývalé mesto kráľov je jedným z najstarších a tiež najkrajších miest v krajine. Malo navyše to šťastie, že počas vojny neutrpelo toľko strát a jeho zachovalé starobylé centrum patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. V Krakove je možné vidieť mnoho úžasných historických i kultúrnych atrakcií. Minulosť tohto rozsiahleho mesta pri Visle je veľmi bohatá, určite si tak vyhraďte na jeho návštevu viac ako jeden deň.

Čo navštíviť v Krakove?

  • Hlavné námestie (Rynek Główny): Na hlavnom krakovskom námestí, známom tiež ako Trhové námestie, je možné vidieť hneď niekoľko významných a preslávených pamiatok. Nájdete tu napríklad symbol mesta kostol Nanebovzatia Panny Márie, radničnú vežu alebo môžete preskúmať podzemné múzeum.
  • Vrch Wawel: Nájdete na ňom Kráľovský hrad a katedrálu sv. Stanislava a Václava, ktorá je tiež zapísaná na zozname UNESCO.
  • Kazimierz: V 14. storočí bola štvrť Kazimierz samostatným mestom, dnes je súčasťou Krakova a patrí medzi významné historické pamiatky. Časti štvrte poslúžili ako kulisy na natáčanie filmu Schindlerov zoznam.
  • Továreň Oskara Schindlera: Práve tu pracovali Židia, ktorých sa snažil nemecký továrnik Schindler zachrániť pred likvidáciou. Pozrite si expozíciu zameranú na obdobie okupácie Krakova v rokoch 1939–1945.
  • Tržnica Sukiennice: Kamenná budova tržnice stojí uprostred hlavného námestia od polovice 13. storočia a jej účel je aj dnes rovnaký ako kedysi – sú tu rôzne obchodíky a predajne remeselného tovaru, kaviarne i reštaurácie.
  • Soľná baňa Wieliczka: Približne 15 kilometrov od Krakova leží jedno z najzaujímavejších miest v Európe a pamiatka UNESCO – soľná baňa Wieliczka. Najpôsobivejšou časťou areálu je kaplnka svätej Kingy, veľká podzemná sála zasvätená patrónke baníkov.
  • Osvienčim: Zhruba hodinu jazdy autom od Krakova ležia pozostatky najväčšieho vyhladzovacieho tábora na svete. Hoci je návšteva Osvienčimu emotívna a náročná, stojí za to, pretože ide o časť histórie, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

Do Krakova sa ľahko dostanete autom, napríklad cesta z Bratislavy vám zaberie približne 5 hodín. Ďalej môžete pricestovať autobusom alebo vlakom s rôznymi dopravcami, ako je napríklad FlixBus alebo RegioJet.

Poľsko - Najobľúbenejšie pobyty

Gdansk

Prístavné mesto na pobreží Baltského mora sa pravidelne objavuje na popredných priečkach v rebríčkoch najkrajších poľských miest a to celkom oprávnene! Gdansk ukrýva mnoho historických i kultúrnych pokladov. Patrí medzi najstaršie poľské mestá a zároveň je najznámejším mestom Trojmestia, ktoré tvoria spolu s mestami Sopot a Gdynia.

Čo navštíviť v Gdansku?

  • Bazilika Nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie: „Mariánska bazilika“, ako sa jej skrátene hovorí, je veľkolepá gotická tehlová stavba, ktorá vás zaujme nevšednou architektúrou. Nezabudnite nahliadnuť aj dovnútra, kde je ukrytá pýcha budovy - gdanský orloj.
  • Múzeum druhej svetovej vojny: V múzeu sa nachádza jedna z najväčších historických expozícií na svete. Jej zámerom je nielen informovať o priebehu vojny, okupácie a politike svetových mocností, ale predovšetkým vyrozprávať príbehy bežných obyvateľov, na ktoré ťarcha vojny dopadla najviac.
  • Polostrov Westerplatte: Práve tu sa začala 1. septembra 1939 druhá svetová vojna.
  • Gdanskú radnicu so zvonkohrou: Na poludnie budete počuť Schillerovu Ódu na radosť, počas dňa zase iné melódie.
  • Dlhý trh (Długi targ): Hlavné centrum historického Gdansku je lemované kaviarňami, reštauráciami a farebnými domčekmi. V jeho srdci stojí Neptúnova fontána zo 17. storočia.
  • Gdanská zoo: V najrozľahlejšej poľskej zoo môžete vidieť levy, tigre, hrochy, nosorožce a ďalšie ohrozené druhy zvierat.

Lodž

Lodž bola multikultúrnym centrom už v 19. storočí, kedy mesto zažilo vďaka textilnému priemyslu raketový rast a postupne sa tu usadzovali Česi, Nemci, Rusi a Židia. Mestskú štruktúru tak tvorili nielen budovy textiliek, ale aj priľahlá občianska vybavenosť, ako sú byty pre robotníkov, sídla továrnikov a ďalšie.

Mestu sa tiež hovorí poľský Hollywood – po druhej svetovej vojne bola Varšava v troskách, a tak sa filmový priemysel presunul práve do Lodže, kde zostal dodnes. Sídli tu Národná filmová škola a tiež Múzeum kinematografie.

Čo navštíviť v Lodži?

  • Piotrkowská ulica: Na najdlhšej obchodnej pešej zóne v Európe sídli mnoho obchodov, reštaurácií, kaviarní a klubov. Okrem toho tu môžete naraziť na sochy slávnych rodákov – klaviristu Arthura Rubinsteina, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Wladyslawa Reymonta sediaceho na veľkom cestovnom kufri a na Tuwimovej lavičku na počesť básnika Juliana Tuwima.
  • Umelecké múzeá: V Múzeu umenia MS1 môžete obdivovať umelecké diela 20. storočia, v múzeu MS2 kontroverzné umenie.
  • Manufaktúra: Textilný priemysel hral v dejinách mesta zásadnú úlohu. Budova Manufaktúry bola predtým rozsiahlym továrenským komplexom, dnes slúži ako zábavné a nákupné centrum. Nájdete tu aj Továrenské múzeum, v ktorom sa dozviete všetko o stratenom priemyselnom svete.
  • Stanica Radegast v Lodži: Na bývalej stanici je dnes múzeum, ktoré pripomína tragické osudy Židov počas vojny.

Lodž má dve tváre, jednu kozmopolitnú a druhú, z ktorej mrazí. Pred druhou svetovou vojnou tvorili tretinu obyvateľov mesta Židia, holokaust prežilo len minimum z nich. V meste bolo počas vojny zriadené druhé najväčšie židovské ghetto v Poľsku (Litsmannstadt ghetto). Kúsok od neho sa nachádza najväčší židovský cintorín v Európe.

Vroclav

To, že sa Vroclav (Wrocław) prezýva „Benátky severu“, možno už viete. Vedeli ste však, že si mesto vyslúžilo aj nálepku mesto trpaslíkov? Vo štvrtom najväčšom meste Poľska sa rôzne po uliciach vyskytuje viac ako 600 malých bronzových trpaslíkov zvaných Krasnale, a každý z nich je unikát.

Okolo roku 1000 založil mesto knieža Vroclav I., neskôr sa stalo jedným z najväčších nemeckých miest a nemeckou metropolou zostalo až do konca druhej svetovej vojny. Po odsunutí Nemcov sa potom Vroclav stal súčasťou obnoveného Poľska. Napriek tomu, že vojny napáchali na Vroclave značné straty, nájdete tu vedľa seba gotické, secesné aj modernistické domy. Mesto má vďaka mnohým ostrovom, mostom a farebným domom jedinečnú atmosféru.

Čo navštíviť vo Vroclave?

  • Rynek: Námestie s Vroclavskou radnicou zo 14. storočia je podľa mnohých to najkrajšie v Poľsku. Je obklopené malebnými domčekmi, reštauráciami aj kaviarňami. Avšak pokiaľ túžite po kulinárskom zážitku, vyhnite sa námestiu a zájdite si na niečo dobré do odľahlejších ulíc.
  • Tumský ostrov: Ostrov, ktorý vlastne nie je ostrovom, je plný kostolov. Predovšetkým ale na ňom stojí nádherná katedrála sv. Jána Krstiteľa a kostol sv. Kríža a sv. Bartolomeja – k pamiatkam sa môžete prejsť cez romantický Tumský most.
  • Pamätník anonymného chodca (alebo anonymného prechodu): Súsošie ľudí miznúcich a vynárajúcich sa z chodníka si môžete vysvetliť podľa seba, najčastejšie sa ale interpretuje ako vstup ľudí do ilegality v čase stanného práva v Poľsku v roku 1981.
  • Japonská záhrada: Prejdite sa najstarším vroclavským parkom a načerpajte jedinečnú atmosféru orientu.
  • Hala storočí: Budova bola postavená v rokoch 1912–1913 ako pamätník k stému výročia víťazstva nad Napoleonom v bitke pri Lipsku. Stavba bola v roku 2006 zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.
  • Zoo s podmorským svetom: V podmorskom svete vám budú plávať žraloky, raje a ďalšie ryby priamo nad hlavou.
  • Multimediálna fontána: Hneď vedľa zoo sa nachádza hrajúca fontána, ktorá každú hodinu predvádza dychberúcu show.

Toruň

Krásne historické mesto, ktoré malo to šťastie, že počas druhej svetovej vojny nebolo až tak veľmi zničené. Dodnes sa tak v Toruni, rodnom meste astronóma Mikuláša Koperníka, môžete prechádzať medzi starobylými stavbami a počúvať zvuk stredovekej trúby Božej (Tuba Dei) z roku 1500.

Čo nevynechať v Toruni?

  • Historické centrum: Srdcom je Staromestské námestie s množstvom krásnych meštianskych domov a dominantou v podobe Staromestskej radnice z konca 14. storočia. Pred radnicou je umiestnená socha presláveného toruňského rodáka, astronóma Mikuláša Kopernika.
  • Kopernikov dom: Leží blízko Staromestského námestia v Kopernikovej ulici. Dom slúži ako múzeum, v ktorom si môžete prezrieť zbierku Kopernikových predmetov a dozvedieť sa viac o živote mešťanov v stredoveku.
  • Planetárium: Ocitnite sa uprostred hviezdnej hmloviny, pristaňte na Mesiaci a zažite jedinečnú audiovizuálnu show.
  • Katedrála sv. Jána Krstiteľa a Jána Evanjelistu: V tomto gotickom kostole je možné vidieť sakrálne umenie vrátane už spomínaného zvonu Tuba Dei.

Podobne ako Pardubice, aj Toruň je okrem iného slávny vďaka tradičnej výrobe perníka, ktorý tu môžete kúpiť takmer všade. V Toruni sa tiež v budove zo 16. storočia nachádza múzeum tejto sladkej pochúťky, kde si môžete upiecť a ozdobiť vlastné perníčky. Ide navyše o skvelý suvenír, na ktorom si každý pochutná.

Poznaň

Hlavné mesto Veľkopoľska je významným centrom hospodárstva, obchodu, vedy, kultúry a samozrejme aj turistiky. Zároveň sa s ním spája poznanské povstanie – prvý masový protest Poliakov proti komunistickej vláde.

Čo navštíviť v Poznani?

  • Tumský ostrov: Ostrov medzi riekami Warta a Cybina je najstaršou časťou Poznane. Nachádza sa tu mnoho cirkevných stavieb a tiež dominanta ostrova a najstaršia katedrála Poľska - katedrála svätých apoštolov Petra a Pavla.
  • Starý Rynek: Hlavné poznanské námestie, ktoré zdobí poznanská radnica a studnička Bamberka. Poznanská radnica je jedna z najkrajších renesančných stavieb, zároveň je symbolom mesta a domovom Múzea dejín mesta Poznaň.
  • Palác Działyńských: Nachádza sa tu knižnica poľskej akadémie vied a v Malinovej sále paláca sa konajú prednášky, stretnutia literátov a koncerty komornej hudby.
  • Brama Poznania (Brána Poznane, Brána Poznania): Spoznajte bohatú históriu mesta v tomto modernom multimediálnom múzeu.
  • Múzeum croissantov (Rogalowe Muzeum Poznania): Pokiaľ by ste si chceli oddýchnuť od prehliadok historických budov, môžete zavítať do múzea croissantov, kde sa dozviete tajomstvo výroby miestnej špeciality – svätomartinských rožkov.
  • Park Cytadela: Nachádza sa na území bývalej vojenskej pevnosti, ktorá bola zničená v roku 1945. V areáli nájdete rôzne umelecké diela, sochy, tematické záhrady a tiež vojnové múzeá a hroby padlých vojakov.
  • Malta: V rekreačnom komplexe uprostred mesta si prídu na svoje cyklisti, milovníci vodných športov aj tí, ktorí si len chcú posedieť pri vode.

Karpacz

Mestečko ležiace na úpätí hôr, blízko hraníc s Českom, patrí medzi najkrajšie mestá Krkonôš. V Karpaczi sa bude páčiť najmä fanúšikom turistiky a outdoorových aktivít. Tešiť sa môžete na desiatky kilometrov značených turistických ciest a vychádzkových či bežeckých okruhov. Karpacz je okrem iného aj lyžiarskym strediskom, takže si pobyt užijete nielen v lete, ale aj v zime.

Čo navštíviť v Karpaczi?

  • Kostol Wang: Drevený kostol bol pôvodne postavený v nórskom mestečku Vang. V 19. storočí ale prestal Nórom vyhovovať, a tak ho predali. Stavba najskôr cestovala do Berlína a potom do Karpacza. Počas obnovy stavby bol kostol trochu upravený, aby vydržal aj klimatické podmienky v horách. Svätostánok bol vysvätený 1844 a miestnym evanjelikom slúži dodnes.
  • Výstup na Sněžku z poľské strany.
  • Priehrada na Lomnici: Lomnica je jedna z najdivokejších a najnebezpečnejších riek v Krkonošiach.
  • Divoký vodopád: Ten sa nachádza pri stanici lanovej dráhy na Kope.

Kazimierz Dolny

Taliansko má Florenciu, Francúzsko Paríž a Poľsko Kazimierz Dolny. Mesto zapísané na zozname UNESCO leží na rieke Visle v Lublinskom vojvodstve a pýši sa bohatou históriou a renesančnými budovami.

Na začiatku 20. storočia tvorili polovicu obyvateľov mesta Židia, po vojne ich z celého mesta prežilo menej ako dvadsať. Počas druhej svetovej vojny bola tiež zničená významná časť mestskej štruktúry. Po vojne sa ale bývalému mestu kráľov začala vracať stratená sláva a počas minulého storočia si ho obľúbili aj umelci, ktorí sa do Kazimierzu schádzajú dodnes.

Čo navštíviť v Kazimierz Dolny?

  • Pobočky múzea Visly: V múzeách sa dozviete nielen zaujímavé informácie o histórii mesta, ale aj oveľa viac.
  • Trhové námestie: Centrum mesta s historickými nájomnými domami, ktorých história siaha až do 17. storočia. Tiež sa tu nachádza starožitná drevená studňa, z ktorej si dokonca môžete načerpať pitnú vodu.
  • Hora troch krížov: Prejdite sa krajinou porastenou chránenými rastlinami.
  • Kostol sv. Jána Krstiteľa a sv. Bartolomeja: V kostole môžete vidieť najstarší organ v Poľsku.
  • Nezabudnite tiež ochutnať tradičné cukrovinky.

Kazimierz Dolny je obľúbeným miestom fotografov, filmárov aj maliarov, vďaka čomu v tomto malom meste takmer na každom kroku narazíte na nejakú súkromnú umeleckú galériu.

Bonus: Zalipie – najfarebnejšia dedina

Malebná dedinka neďaleko Krakova sa pýši nálepkou najkrajšej dediny. Pestrofarebné kvetinové maľby pokrývajú nielen okná, steny domov, ale aj takmer celé okolie. Prečo? Za všetko môže dym!

Traduje sa, že s maľovaním začali pred sto rokmi gazdinky, ktoré sa chceli zbaviť stôp po dyme – keď varili, dym šiel von oknami či dverami a zanechával usadeniny. Najskôr ženy šmuhy natierali bielou farbou, to ale vôbec nepomohlo, preto čierne šmuhy premaľovali farebnými motívmi. Obrázky sa rýchlo stali hitom a dnes zdobia psie búdy, stodoly, kurníky aj kostoly.

Za zachovanie malieb vďačí obec maliarke Felicji Curylowej, ktorá milovala ľudové zvyky a tradíciu maľovaných domčekov držala pri živote počas celého 20. storočia. Maliarka zomrela v roku 1974 a jej zdobený dom dnes slúži ako múzeum a informačné centrum.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň