Rakúska kuchyňa sa vyvíjala po dlhé stáročia a odráža sa v nej vplyvy mnohých kultúr. Vďaka polohe v samom srdci bývalého impéria Rakúsko-Uhorska v sebe rakúske pokrmy nesú niečo zo všetkých krajín, kam bývalé mocnárstvo zasahovalo. Nájdeme v nich prvky českej, talianskej, nemeckej, maďarskej, balkánskej aj rumunskej gastronómie. Hoci nie je miestna kuchyňa nijako zvlášť preslávená, takmer každý si vybaví minimálne dve miestne špeciality: pravý viedenský rezeň a Sacherovu tortu. Aké sú ďalšie lahôdky, ktoré by ste rozhodne mali ochutnať?
Hlavné jedlá
![Wienerschnitzel](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/ty4OSfds.jpg)
Viedenský rezeň
Najväčšou hviezdou rakúskej gastronómie je preslávený viedenský rezeň čiže Wienerschnitzel. Hovorí sa mu tiež slonie ucho, pretože musí byť tenučký a veľký cez celý tanier. Zaujímavosťou je, že je tento pokrm dokonca chránený zákonom. Reštauratéri môžu s prídomkom viedenský predávať iba tenký rezeň z najkvalitnejšieho teľacieho mäsa (z časti zvanej orech) vyprážaný na prepustenom masle. Podáva sa pokvapkaný teľacím vývarom s citrónom a zemiakovým šalátom bez majonézy. Na túto špecialitu si zájdite najlepšie do viedenského podniku Figlmüller, ktorý sa na tento pokrm špecializuje už od roku 1905. Ide o skutočne preslávenú reštauráciu, a tak si nezabudnite včas urobiť rezerváciu.
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/tVCDUhKK.jpg)
Tafelspitz
Ďalšou viedenskou lahôdkou pre labužníkov je Tafelspitz, teda hovädzia špička varená v zeleninovom vývare so zemiakmi a zeleninou. Môžeme vám garantovať, že po tejto výdatnej "polievke" určite nebudete mať hlad.
![Käsespätzle](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/WvOJrmRQ.jpg)
Käsespätzle
Medzi najobľúbenejšie rakúske destinácie patrí oblasť Tirolska, ktorá je ukrytá medzi Nemeckom, Švajčiarskom a Talianskom. V tirolskej kuchyni sa odrážajú veľmi rozmanité klimatické podmienky aj vplyv susedných štátov. Hlavnou špecialitou Tirolska sú syrové špecle Käsespätzle. Základom sú horúce vaječné halušky doplnené strúhaným syrom a zdobené smaženou cibuľkou a cesnakom.
![Bauernschmaus](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/IKk7VcY9.jpg)
Bauernschmaus
Ak vás za dlhých nocí pri pive či víne prepadne hlad, spoľahlivo ho zaženiete typickým vidieckym jedlom Bauernschmaus. Ide o veľký obložený tanier s niekoľkými druhmi mäsa (bravčová pečienka a kotleta, údené), šunkou, párkom, klobásou, knedľou a kapustou. Medzi kulinárske poklady patrí tiež horský syr Bergkäse, ktorý sa podáva v rôznych štádiách zrenia. Čím je starší, tým je suchší, a potom chutí podobne ako parmezán. Ďalším obľúbeným druhom syra je Almkäse z vysokých oblastí v horách. Textúrou sú tieto syry tvrdšie a pýšia sa jedinečnou jemne orechovou chuťou.
Polievky
![Frittatensuppe](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/dj3mv6xS.jpg)
K rakúskej kuchyni neodmysliteľne patria aj polievky. Pre alpské časti krajiny je typický hovädzí vývar s celestýnskymi rezancami Frittatensuppe. V Tirolsku si pochutnáte na Leberknödelsuppe, hovädzom vývare s pečeňovými knedličkami. Veľmi obľúbená je tiež gulášová polievka Gulassuppe.
Dezerty
![sacher](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/fLrmZt9k.jpg)
Sacherova torta
V rakúskej gastronómii majú svoje nezastupiteľné miesto zákusky a sladkosti, ktoré sa tešia veľkej obľube a ich ponuka je naozaj pestrá. Najznámejším dezertom je bez pochýb torta Sacher. Ide o čokoládovú tortu plnenú marhuľovou marmeládou a poliatú čokoládovou polevou. Originálna receptúra na tento zákusok je vo vlastníctve viedenského hotela Sacher a je prísne tajná. Určite vám teda odporúčame tortu ochutnať priamo tam.
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/gLXUSi5E.jpg)
Germknödel
Za gastronomický klenot je v Rakúsku považovaný Germknödel, nadýchaný kysnutý ovocný knedlík plnený lekvárom. Servíruje sa poliaty maslom alebo vanilkovým krémom a je tiež posypaný cukrom a makom. Podávať sa môže ako hlavný chod aj dezert.
![Nockerl](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/29eEruug.jpg)
Nockerl
Špecialitou Salzbursku je Nockerl, zákusok zo zapečenej snehovej peny s horúcou zaváraninou alebo rozmixovaným ovocím. Dal by sa prirovnať k torte Pavlova. Tento dezert robia údajne po celom Salzburgu úplne rovnako. Najviac vychýrený Nockerl však podávajú v hoteli Goldene Hirsh.
Nápoje
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/kr1TWI2p.jpg)
Viedenská káva
S kaviarenskou kultúrou v Rakúsku je neodmysliteľne spojená viedenská káva, na ktorej si pochutnávali aj cisár František Jozef I. alebo cisárovná Sisi. Ide o predĺžené espresso s kopcom pravej šľahačky. Podáva sa vo vysokom pohári s uškom a dlhou lyžicou, aby krásne vynikli obe vrstvy tohto nápoja. Šľahačka sa často zdobí rôznymi polevami, čokoládou alebo škoricou. Ak si však o to vyložene nepožiadate, šľahačka by nemala byť ničím dochutená.
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/p6HW62Ey.jpg)
Víno
Rakúsko má veľmi dlhú tradíciu vinárstva, produkujú sa tu predovšetkým suché biele a dezertné vína. Kvôli podobnému podnebiu sú chuťovo blízke vínam z Moravy. Vynikajúce podmienky tu panujú pre Rizling rýnsky (Riesling), Sauvignon, Muškát (Muskateller) a Pinot Blanc (Weissburgunder). Ďalej sa darí tiež medzinárodne obľúbeným odrodám ako Chardonnay a Pinot Noir. Skvostom domácich odrôd je Veltlínske zelené (Grüner Veltliner).
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/Y6NOBsW9.jpg)
Pivo
Ani vo varení piva nie sú Rakúšania pozadu, vyrába ho celý rad veľkých i lokálnych pivovarov. Existujú tu pivovary so stáročnou históriou a rodinnou tradíciou. Najznámejšie sú pivá štajerského pivovaru Gösser alebo Schwechtu z Dolného Rakúska. Veľmi obľúbený nápoj je Radler, teda pivo s limonádou.
![](https://slevoking.cdn.it7.sk/images/blog/articles/full-images/AN6QrXAy.jpg)
Red Bull
Možno vás prekvapí, že najznámejší rakúsky nápoj je energetický drink Red Bull, ktorý sa v Rakúsku vyrába podľa thajskej receptúry od roku 1987.