Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 8 NAJlepších adrenalínových zážitkov, na ktoré nikdy nezabudnete

Pokiaľ si letnú dovolenku radi spestríte nejakým dobrodružstvom či adrenalínovým športom, Chorvátsko vás nesklame! Vyskúšajte zip line, rafting, via ferratu, šnorchlovanie a mnoho ďalšieho. Ktoré adrenalínové zážitky v Chorvátsku stoja za to?
Objavte to NAJ z Chorvátska: 8 NAJlepších adrenalínových zážitkov, na ktoré nikdy nezabudnete

Stráviť celú letnú dovolenku povaľovaním sa na pláži či chodením po pamiatkach vás práve neláka, a naopak si radi pobyt spestríte nejakým adrenalínovým zážitkom? V takom prípade je pre vás ideálnou destináciou Chorvátsko, ktorého rôznorodá krajina je ideálna na množstvo aktivít a športov, ktoré vám v žilách rozprúdia krv. Pripravili sme pre vás tipy na najzaujímavejšie adrenalínové zážitky v Chorvátsku.

1. Vychutnajte si rafting v panenskej prírode

Adrenalínové športy sa v ostatných rokoch stali vyhľadávanou súčasťou turistickej ponuky v Chorvátsku. Jedným z najobľúbenejších spôsobov aktívneho trávenia voľného času je bezpochyby rafting, čiže splavovanie riek na gumových nafukovacích člnoch. Nejde pritom len o adrenalín – počas plavby na rafte môžete spoznávať nádherné meandrujúce chorvátske toky s ich početnými kaňonmi, perejami a vodopádmi.

Optimálne podmienky na rafting ponúkajú priezračné chorvátske rieky Kupa, Mrežnica, Korana, Zrmanja a Cetina. Medzi raftármi sa najväčšej obľube teší rieka Cetina, konkrétne jej zhruba 11-kilometrový úsek medzi dedinou Penšići a reštauráciou Radmanovej Mlinice (teda cca 6 km pred tým, než sa Cetina v meste Omiš vlieva do Jadranského mora). Kaňon rieky je zovretý medzi až 100 metrov vysokými skalnými stenami a obklopený nedotknutou bujnou vegetáciou, a tak vám svojou krásou vyrazí dych! Rafting na Cetine je vhodný aj pre deti, a tak si ho môžete užiť aj s celou rodinou. V meste Omiš nájdete hneď niekoľko kvalitných agentúr, s ktorými môžete zážitok za sprievodu profesionálneho inštruktora absolvovať.

2. Prezrite si Split z vtáčej perspektívy na zip line

Ďalším dobrodružným zážitkom, ktorý si v Chorvátsku môžete dopriať, je jazda na zip line. Ide o systém jednosmerných a jednomiestnych lanoviek na oceľovom lane. Počas jazdy na zip line sa úchvatnou chorvátskou krajinou pokocháte z vtáčej perspektívy a zažijete, aké by to bolo, keby ste vedeli lietať.

Zip line sa skladá zo 6 lanových dráh s celkovou dĺžkou 2 500 m a vedie z vrcholu Kozjak, ktorý dominuje Splitu a jeho okoliu. Počas trojhodinového dobrodružstva sa bezpečne zveziete po šiestich lanách až k 90 m dlhému visiacemu mostu, po ktorom sa prejdete v korunách borovíc.

Počas jazdy medzi jednotlivými úsekmi dráhy sa zastavíte na niekoľkých vyhliadkových miestach, odkiaľ uvidíte nezabudnuteľnú panorámu s mestami Split a Trogir v pozadí s priezračným Jadranom posiatym ostrovmi. Spoločnosť vám budú robiť vyškolení sprievodcovia, ktorí sa postarajú o vašu bezpečnosť a na krátkej pešej trase pred jazdou sa s vami podelia o zaujímavosti o miestnej prírode.

3. Užite si lezenie v Národnom parku Paklenica

Masívne chorvátske hory z tvrdého vápenca sú už desiatky rokov vyhľadávaným cieľom milovníkov horolezectva z celého sveta. Známym rajom lezcov všetkých úrovní je Národný park Paklenica, ktorý je súčasťou pohoria Velebit.

Na území parku s plochou 102 km² sa nachádza viac ako 600 lezeckých trás, ktoré sa líšia obťažnosťou aj dĺžkou. Na svoje si tak prídu ako skúsení lezci, tak začiatočníci aj rodiny s deťmi. Stačí si len vybrať trasu, ktorá vyhovuje vašim časovým a fyzickým možnostiam.

Pokiaľ patríte medzi úplných začiatočníkov, môžete priamo v parku absolvovať rôzne horozelecké kurzy. Medzi lezcami je najviac populárny majestátny vrchol Anića kuk, po ktorého stene vedie hneď niekoľko horolezeckých ciest najrôznejšej náročnosti, a navyše sa naň dá dostať aj peším turistickým chodníkom. Či už vrchol zdoláte akýmkoľvek spôsobom, odmenou za vynaloženú námahu vám bude prekrásny výhľad na impozantné pohorie, pobrežie Velebitského kanála aj do hlbiny kaňonu.

Chorvátsko - Najobľúbenejšie pobyty

4. Preplávajte po priezračnej hladine mora a riek

Chorvátsko nepatrí medzi známe lokality na kajakovanie či kanoistiku, avšak to je v tomto prípade skôr výhodou! Zabudnite na preplnené vodácke lokality, v Chorvátsku na vás čakajú divoké zjazdy aj plavby po pokojnej hladine mora i riek. A to všetko v lokalitách, ktoré stoja stranou masového turizmu.

Špecialitou chorvátskej vodnej turistiky sú krasové rieky s vápencovým podložím, kde sa príjemne strieda mierny prúd s ľahšími i náročnejšími perejami. Počas plavby nedotknutou prírodou sa tešte na dychberúce scenérie s krasovými a travertínovými útvarmi, vodopádmi aj impozantnými kaňonmi, ktoré v Európe nemajú obdoby.

K najkrajším krasovým riekam v Chorvátsku patrí Mrežnica, ktorá sa pýši očarujúcimi kaňonmi a vodopádmi, ktoré vytvárajú sústavy prepojených jazier. Mrežnica ponúka optimálne podmienky na osviežujúce kúpanie aj zjazdy na kajaku či v kanoe.

Ďalšou vodákom zasľúbenou lokalitou je rieka Zrmanja (v preklade Zmija). Horný úsek nadchne stredne skúsených, zatiaľ čo mierny dolný tok je vhodný pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. V letoviskách na chorvátskom pobreží či na ostrovoch môžete vyskúšať jazdu na kajaku v mori, čo je skvelý spôsob, ako preskúmať členité chorvátske pobrežie.

5. Objavujte krásy Istrie zo sedadla bicykla

Polostrov Istria na severe Chorvátska je celoročne atraktívnou cyklistickou destináciou, ktorá ponúka veľa parádnych trás všetkých úrovní náročnosti. Istria má dve odlišné tváre – pokojné poľnohospodárske oblasti vo vnútrozemí a pobrežie lemované azúrovým morom. Vďaka množstvu cyklistických chodníkov je práve bicykel ideálnym dopravným prostriedkom, ako spoznať tieto pestré istrijské krásy!

Jedinečný zážitok na sedadle bicykla zažijete na 78 km dlhej cyklotrase menom Parenzana, ktorá vedie po zaniknutej železnici spájajúcej taliansky Terst s chorvátskym mestom Poreč. Trasu obklopuje bohatá stredomorská vegetácia, a navyše na nej narazíte aj na architektonické skvosty – nachádza sa na nej 9 tunelov, 11 mostov, 6 viaduktov, a dokonca aj jedna pamiatka UNESCO v podobe Eufraziovej baziliky v Poreči. Uvidíte, že počas jazdy v tomto unikátnom prostredí vám kilometre budú doslova ubiehať pred očami!

6. Otestujte svoje sily pri diaľkovej turistike

Pohoria pokrývajú značnú časť územia Chorvátska a vedie nimi viac ako 6 000 km horských chodníkov. Nie je teda divu, že pre vyznávačov turistiky ide o mimoriadne populárnu destináciu. Ak milujete potulky nedotknutou prírodou, za pôsobivými výhľadmi si radi vyšliapnete alebo vyhľadávate výzvy, vyskúšajte niektorý z chorvátskych diaľkových trailov!

  • Via Adriatica – 1 100 km dlhá trasa spája západné pobrežie polostrova Istria s mysom Oštro, ktorý je najjužnejším cípom Chorvátska. Tento unikátny chodník vedie v bezprostrednej blízkosti pobrežia a spája 14 najvyšších chorvátskych vrcholov. Trasa je rozdelená na 13 úsekov, ktoré je možné prejsť aj samostatne.

  • Via Dinarica – na dĺžke 1 400 km vedie cez šesť štátov: Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Čiernu Horu a Albánsko. Trasa sa vetví do troch rôznych smerov (koridorov). Či už si vyberiete úsek ktorejkoľvek z nich, tešte sa na putovanie nedotknutou krajinou bez davov. Ide o náročnú trasu, ktorá je vhodná predovšetkým pre skúsených a zdatných turistov.

  • Croatian Long Distance Trail – na svojej celkovej dĺžke 2 109 km spája krajné body Chorvátska zo všetkých svetových strán. Začína v Iloku na samom východe Chorvátska, potom vedie k najsevernejšie ležiacej obci Sveti Martin na Muri, následne najzápadnejšiemu bodu – obci obci Savudrija a končí na najjužnejšom cípe Chorvátska na polostrove Prevlaka. Trasa sa snaží čo najviac vyhýbať asfaltovým komunikáciám a vedie predovšetkým po horských chodníkoch či po poľných a nespevnených cestách.

7. Preskúmajte bohatý podmorský svet

Priezračné vody Jadranu sú ako divadlo, kde môžete pozorovať fascinujúci podmorský život, koralové útesy, vraky lodí aj lietadiel, unikátnu jaskyňu a mnoho ďalšieho. Viditeľnosť je v neuveriteľne čistej vode až 50 metrov, takže vás pod hladinou čaká skvelý pohľad. Podmienky na potápanie sú v Chorvátsku naozaj výborné. Každá jeho časť (Kvarnerský záliv, Istria, Dalmácia) ponúka hneď niekoľko lokalít na potápanie, ktoré rozhodne stoja za preskúmanie.

Najväčšou potápačskou atrakciou v blízkosti chorvátskych brehov je vrak luxusného rakúsko-uhorského parníka Baron Gautsch, ktorý sa v roku 1914 potopil neďaleko mesta Rovinj na Istrii. 84 metrov dlhý vrak dnes leží 40 metrov pod hladinou na piesočnom morskom dne. Postupne sa stal umelým útesom, na ktorom svoj domov našlo množstvo rastlinných a živočíšnych druhov.

Ďalšími obľúbenými lokalitami pre potápanie sú ostrov Pag, ostrovčeky Veli a Mali Ćutin neďaleko ostrova Cres či ostrov Vis, pri ktorom leží vrak amerického bombardéra Boeing B-17 G, ktorý bol do mora zostrelený v roku 1944.

8. Zalyžujte si s výhľadom na Jadran

Nádherná chorvátska príroda je vďaka svojej rozmanitosti plná prekvapení. Prevažná väčšina Slovákov mieri do Chorvátska na letnú dovolenku pri mori. Tušili ste ale, že si tu môžete aj zalyžovať, a to dokonca s úchvatným výhľadom na Jadran? Tento jedinečný lyžiarsky zážitok si môžete v zimnej sezóne užiť v ski areáli Platak, ktorý leží asi 25 km od letoviska Rijeka a severných brehov Kvarnerského zálivu.

Zjazdovky strediska obsluhujú dve lanovky a niekoľko vlekov, ktoré vás dovezú až na najvyšší vrchol Radeševo (1 363 m n. m.). Z hlavnej zjazdovky sa môžete kochať unikátnou panorámou so zasneženou krajinou, mestom Rijeka a ostrovmi Krk, Cres a Rab. V bezprostrednej blízkosti hlavného mesta Záhreb sa nachádza lyžiarske stredisko Sljeme. Ide o jediný chorvátsky areál, ktorý je vybavený na preteky v rámci Svetového lyžiarskeho pohára. Pokiaľ sa teda rozhodnete navštíviť povestné vianočné trhy v Záhrebe, môžete adventnú pohodu pri punči skombinovať s lyžovaním. Znie to lákavo, však?

Autor článku:

Aktualizované: 30. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň