Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Osobne overené: Recenzia pobytu v centre Kutnej Hory vo Vile U Varhanáře ***

Vydajte sa spolu s Anetou, členkou nášho Travelking tímu, do Kutnej Hory. Konkrétne do Vily U Varhanáře *** s výhľadom na chrám svätej Barbory. Aké boli cesta, ubytovanie a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu v centre Kutnej Hory vo Vile U Varhanáře ***

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 5. 8. 2024 - 7. 8. 2024
  • Ubytovaní sme boli vo: Vile U Varhanáře ***
  • Lokalitou ubytovania je: Kutná Hora
  • Cestovala som: S manželom
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Vlakom

Kam a ako sme išli?

Prekrásne historické mesto Kutná Hora som zatiaľ poznala iba z počutia a obrázkov. Slávny chrám svätej Barbory ​​i ďalšie pamätihodnosti som chcela konečne vidieť na vlastné oči, a tak sme s manželom strávili pár letných dní práve tu. Namiesto auta sme sa rozhodli ísť vlakom, a to z Hlavnej stanice v Brne na Hlavnú stanicu v Kutnej Hore. Cesta trvala 2 hodiny, čo je podľa navigácie rovnaká doba, ako keby sme išli autom. Spiatočné lístky pre 2 osoby stáli 1 200 Kč. A musím povedať, že cestovanie vlakom lemované výhľadmi má obrovské kúzlo a veľmi sme si ho užili. Z kutnohorskej stanice do vily je to asi 40 minút pešo, čo nám vyhovovalo, pretože sme si hneď na začiatku pobytu urobili príjemnú prechádzku starobylým mestským centrom.

Ako to bolo s parkovaním?

Vila sa nachádza priamo v historickom jadre mesta, kde nie je možné parkovať. Na recepcii vám však požičajú parkovaciu kartu na 30 minút, ktorá sa dá využiť napríklad na vyloženie batožiny pri príchode. Parkovať je možné zadarmo na ulici zhruba 100 m od ubytovania. Ďalej môžete využiť platené parkovanie v garáži na neďalekom námestí (cca 200 m), a to za cenu 350 Kč/noc. Pokiaľ by ste mali záujem o platené parkovanie v garáži, je nutné si miesto vopred zarezervovať.

Kde sme sa ubytovali?

Najväčšou prednosťou Vily U Varhanáře *** je jej unikátna poloha. Leží totiž priamo v srdci nádherného mesta Kutná Hora, a to doslova pár krokov od pamiatky UNESCO – chrámu sv. Barbory. Okrem okolia nás okamžite očarila aj vila samotná, ktorá bola v neorenesančnom štýle postavená pred viac ako 100 rokmi, čo miestu dodáva jedinečnú atmosféru. Veľmi sa nám páčilo, že aj napriek centrálnej polohe bol vo vile úžasný pokoj, v ktorom sme okamžite zabudli na všetky starosti a povinnosti.

Boli sme ubytovaní v priestrannej trojlôžkovej izbe, z ktorej bol úchvatný výhľad na chrám a blízke vinice. Hneď po príchode nám urobila radosť vychladená fľaša sektu, ktorá na nás čakala na stolíku. Izba bola vybavená pohodlnou manželskou posteľou a jednolôžkom. Interiér ďalej dopĺňali kožené kreslá, televízia, šatníková skriňa a dve komody s lampičkami. Súčasťou bola aj kúpeľňa so sprchovacím kútom, toaletou a umývadlom. Vďaka drevenej podlahe a dvom veľkým oknám bolo v izbe príjemne a útulne. Vila U Varhanáře *** je ideálnym miestom pre tých, ktorí chcú spojiť relaxáciu s poznávaním bohatej histórie mesta.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

Náš pobytový balíček zahŕňal polpenziu v podobe bufetových raňajok a dvojchodovej servírovanej večere. Strava sa podáva v reštaurácii na prízemí, ktorej súčasťou je letná terasa. Počas nášho pobytu bolo krásne počasie, a tak sme jedli na terase a spolu s jedlom sme si vychutnali aj krásny výhľad na mesto. Raňajky sa podávali od 8:00 do 10:00 hodín. My sme prišli až po 9. hodine a výber pokrmov už bol, bohužiaľ, skromnejší. My si však na raňajky zase toľko nepotrpíme, a tak sme si dali volské oká a párky s chlebom. Na bufetových stoloch ďalej bolo napríklad pečivo, údeniny a syry, bublanina, jogurty s müsli a pár druhov ovocia a zeleniny.

S večerami sme boli veľmi spokojní. Vždy sme si z menu mohli vybrať hlavné jedlo a k tomu buď polievku, alebo dezert. Prvý deň sme mali vynikajúcu cesnakovú polievku s krutónmi. Ako hlavný chod som si dala šalát s kozím syrom a manžel si vybral guláš so zemiakmi. Obom nám jedlá tak chutili, že sme si na druhý deň objednali to isté. 🙂

Ako sme sa najedli v okolí?

  • Len pár metrov od ubytovania sa nachádza reštaurácia V Ruthardce, súčasťou ktorej sú hneď dve letné terasy s výhľadom na kostol sv. Jakuba. Ide o úžasnú oázu pokoja s milou obsluhou, kde sme si dali výborný obed a pivo z miestneho pivovaru.
  • V štýlovej kaviarni Justy's Café and Biscuits sme si dopriali ľadovú kávu a vynikajúce domáce zákusky.

Kam sa vydať na výlet?

Kutná Hora je plná jedinečných pamiatok. My sme si najskôr zašli do informačného centra pri chráme sv. Barbory, kde sme si zakúpili zvýhodnenú vstupenku na 3 miestne pamiatky za cenu 720 Kč pre 2 osoby. Vstupenka sa vzťahovala na vstup do svätobarborského chrámu, kostola Všetkých Svätých s kostnicou a katedrály Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Krstiteľa v Sedleci.

  • Chrám sv. Barbory je architektonickou perlou Kutnej Hory a hlavným dôvodom, prečo sa do tohto krásneho mesta vydať. Chrám postavený po vzore francúzskych katedrál bol zasvätený sv. Barbore, patrónke baníkov, a spolu s historickým jadrom mesta je zapísaný na zozname pamiatok UNESCO. Chrám je možné navštíviť so sprievodcom aj bez sprievodcu.
  • Kostnica v Sedleci pre mňa bola najzaujímavejším miestom, ktoré sme navštívili! Nachádza sa pod kostolom Všetkých svätých na cintoríne v Sedleci pri Kutnej Hore a je vyzdobená kosťami z viac ako 40 000 nebožtíkov, ktorí zahynuli pri morových epidémiách či husitských vojnách.
  • Katedrála Nanebovzatia panny Márie a sv. Jána Krstiteľa tvorí so sedleckou kostnicou ucelený komplex najstaršej časti Kutnej Hory a je utajeným pokladom v tieni ostatných kutnohorských dominánt.
  • České múzeum striebra a stredoveká baňa ponúkajú veľmi zaujímavú expozíciu, kde sme sa dozvedeli, ako sa ťažilo a spracovávalo striebro aj ako sa razili mince. Prešli sme si tiež asi 250 m dlhý úsek pôvodnej stredovekej bane. Druhá časť zahŕňala prehliadku banskej osady s replikou starej pece. O tieto prehliadky je veľký záujem, a tak odporúčam kúpiť lístky online vopred.
  • Dokonalým zakončením dňa stráveného objavovaním historických krás Kutnej Hory bolo večerné posedenie v parku vedľa katedrály sv. Barbory, odkiaľ môžete pozorovať západ slnka. Park je otvorený do 21:00 hodín.

Záverečné hodnotenie pobytu vo Vile U Varhanáře ***

„Kutná Hora je očarujúce miesto, ktoré v mojom srdci zostane ešte dlho. Vila U Varhanáře *** sa nachádza priamo v starobylom jadre mesta a z izieb aj reštaurácie ponúka dych vyrážajúci výhľad na pamiatku UNESCO - chrám sv. Barbory. Izba bola zariadená jednoducho a zároveň elegantne, čo krásne ladilo k duchu miesta. Raňajky a večere som si na hotelovej terase vychutnala spoločne s prekrásnymi kutnohorskými panorámami. Kutná Hora je plná architektonických klenotov a súčasne si vás získa svojou príjemnou atmosférou, v ktorej hneď zabudnete na všetky každodenné starosti. Skvele tu môžete kombinovať prechádzky po pamiatkach s blahodarným odpočinkom.“


👍 Pobyt vo Vile U Varhanáře *** bol osobne overený Anetou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň