Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Poľska: 5 NAJkúzelnejších zámkov ako z rozprávky

Poľsko zažilo veľa významných historických zmien - bývalo krajinou kráľov a prosperity, avšak zakúsilo kruté invázie i vojny. Napriek tomu, že krajina pri Baltskom pobreží bola počas vojny značne zničená, zachovala si jedny z najkrajších zámkov v Európe.
Objavte to NAJ z Poľska: 5 NAJkúzelnejších zámkov ako z rozprávky

Pláže, hory, Versailles a zámok ako v Disneylande? Poľsko má vďaka výhodnej polohe a bohatým dejinám naozaj všetko a aj jeho historické dedičstvo je skutočne nedoceniteľné. Mnoho významných pamiatok bolo značne zničených a vykradnutých počas nespočetných vojen, niektoré zostali nedotknuté, iné sa podarilo vydarene zrekonštruovať. V Poľsku sa zachovalo zhruba 2 500 palácov a zámkov. Hoci je to skutočne ťažké, ale vybrali sme pre vás tie najkrajšie!

Moszna: rozprávkový zámok

Najväčší zámok celého Sliezska leží neďaleko česko-poľskej hranice a je veľmi podobný tomu, ktoré má vo svojom logu slávne filmové štúdio Disney. Hoci je zámok ďaleko starší, dnes sa prezýva poľský Disneyland.

Budova bola postavená v 17. storočí a pýši sa 99 vežami a 365 izbami. Zámok tvoria 3 časti – najstaršia baroková centrálna časť (vybudovaná v 18. storočí), západné novorenesančné krídlo a novogotické východné krídlo.

Majestátna stavba sa od ostatných odlišuje nielen svojou architektúrou – v jednom zo zámockých krídiel sídli Centrum na liečbu neuróz, čo je inštitúcia zaoberajúca sa terapiou a prevenciou nervových a psychosomatických chorôb.

Zámok Moszna je otvorený celoročne a okrem dych vyrážajúcej architektúry ponúka rozľahlý zámocký park s lipovými a dubovými alejami, fontánami a sochami.

Palác Łazienki: kráľovské letné sídlo

Palác na vode je jednou z najcennejších poľských stavieb a symbolom Varšavy. Na jeho mieste pôvodne stáli od 17. storočia kúpele, ktoré nechal postaviť knieža Stanisław Herakliusz Lubomirski.

V roku 1764 slúžili Łazienki ako letné sídlo kráľa Stanisława Augusta, ktorý spolu s architektmi premenil vtedy barokový pavilón na neoklasicistický palác. Panovník ho využíval ako miesto pre svoju početnú zbierku umeleckých diel, z ktorých niektoré si môžete v zámockých priestoroch prehliadnuť dodnes.

Łazienki sú súčasťou rovnomenného parku, ktorý kombinuje prvky francúzskych záhrad a anglického parku. Príroda sa tu snúbi s architektúrou a vytvára luxusné a harmonické prostredie. Komplex je tiež domovom paláca Myślewicki, Bieleho domu a troch pavilónov. Pokiaľ si urobíte výlet do Varšavy, návšteva tohto ikonického miesta je absolútnou nutnosťou.

Wilanowský zámok: poľské Versailles

Posledný z veľkých poľských kráľov - Ján III. - kúpil panstvo v roku 1677. Práve pod jeho pozorným dohľadom bol postavený skvostný barokový palác. Ten jeho rodine slúžil ako kráľovské letné sídlo na predmestí Varšavy. Ako čas plynul, stavba sa rozširovala a naberala rysy typické pre francúzske paláce a talianske vily.

Zámok mal šťastie, že druhú svetovú vojnu prečkal bez zásadných poškodení, vďaka tomu sa v povojnovom období pýšil najpočetnejšou zbierkou portrétov v Poľsku. Kolekcia zahŕňalo umenie, ktoré vzniklo medzi 16. a 19. storočím.

Ján III. nechal vybudovať okolo paláca nádhernú rozsiahlu záhradu, hospodárske budovy aj zoo. V súčasnosti záhrada okolo Wilanowského zámku patrí medzi najkrajšie v Poľsku a jej návštevu si užijete celoročne. Vo štvrtky je prehliadka záhrad aj zámku zadarmo.

Zámok Gołuchow: hrad, ktorý princezná prestavala na zámok

Jeho história siaha až do 2. polovice 16. storočia, kedy ešte býval Gołuchow hradom. Na zámok ho nechala prestavať princezná a zberateľka umenia Izabela Czartoryska. Izabela sa okrem iného preslávila tým, že založila prvé múzeum v Poľsku – Múzeum Czartoryských, ktoré sa nachádza v Krakove.

Princezná si na rekonštrukciu pozvala umelcov z Francúzska, vďaka čomu budova získala znaky typické pre francúzske renesančné stavby 16. storočia. Izabela sa snažila vybudovať nielen rezidenciu, ale aj múzeum, ktorého zbierka mala byť prístupná pre všetkých. Múzeum fungovalo až do začiatku druhej svetovej vojny, potom bolo vydrancované nacistami.

K zámku môžete prísť z Poznane, Vroclavu alebo Lodže približne za 2 hodiny. Súčasťou zámockého komplexu je aj rozľahlý park, v ktorom sa zachovalo zhruba 600 druhov stromov a kríkov.

Poľsko - Najobľúbenejšie pobyty

Zámok Łańcut: najväčšia šľachtická rezidencia

Łańcut je jednou z najväčších šľachtických rezidencií v Poľsku a zo Slovenska k nemu máme sotva 2 hodiny jazdy autom. Od ostatných zámkov sa líšia najmä najkrajšími interiérmi v krajine, ktoré majitelia počas storočí zaplnili najrôznejšími obrazmi, nábytkom, európskym porcelánom a ďalšími zberateľskými predmetmi.

Atmosféra zámku Łańcut je skutočne unikátna - pri prehliadke budete mať pocit, akoby sa tu stále žilo. Prezrite si obe poschodia, prvé reprezentačné je naozaj honosné, druhé je skromnejšie a útulnejšie. Na druhom poschodí zámku môžete uvidieť najväčšiu poľskú zbierku medeného riadu, antické predmety aj vázy a mramorové rímske sochy z 2. storočia nášho letopočtu.

Návštevníci sa môžu tešiť na mnoho lákadiel – na výstavu Habsburských dokumentov alebo na skleník s najkrajšími orchideami z celého sveta.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 9. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň